Suitcase - R&M -

Basic Draping

 • 16.09.2013kl.11:02
 • ( 0 )

Her er noen bilder som viser en prøve jeg laget på basic drapering. Jeg startet med å tegne noen linjer på en oppsydd grunnform. Deretter klippet jeg delene fra hverandre og brukte de til mønster og utgangspunkt for draperingen.
Draping - Dart integration

 • 12.09.2013kl.10:38
 • ( 0 )

Her kommer litt flere bilder fra draperingsprosjektet jeg har hatt på skolen. Bildene viser hvordan man kan tegne linjer på en grunnform som integrerer innsnittene. Linjer som gjør at plagget kan beholde god passform uten klassiske innsnitt.

Draping - Heart

 • 11.09.2013kl.09:13
 • ( 3 )

Nå har det vært stille her på bloggen i en god stund, og vi kan ikke love at det vil bli mye bedre i tiden fremover. Både jeg og Rebekka har rett og slett for mye annet å tenke på. Jeg er i full gang med 1. semester på bachelor graden i Pattern Design og Rebekka har begynt på skole i tillegg til jobb.

Jeg vil likevel gjerne vise dere noe av det jeg jobber med på skolen, derfor kommer jeg til å legge ut litt bilder fra ulike ting jeg lager når det passer seg. Det første prosjektet jeg hadde på skolen etter sommeren var drapering. Dette var et spennende prosjekt hvor jeg lærte mye om andre former for konstruksjon enn det jeg normalt arbeider med. Her er noen bilder fra en av prøvene jeg laget på to ulike hjerter. 

 

Romantisk Bikerjakke

 • 08.06.2013kl.08:40
 • ( 8 )

For en stund siden laget jeg denne bikerjakken som den del av ett drakt prosjekt jeg hadde på skolen. Den er sydd i ett litt kraftig vevd stoff med blomstermønster, som gir det ellers røffe designet ett litt romantisk preg.

Hva syns du om jakken?

 

 

 

Eksamens produkter

 • 06.06.2013kl.08:59
 • ( 0 )

Her er alle plaggene jeg sydde til min eksamensoppgave. Det er seks plagg i alt. Det vil si to like kjoler, to like jakker og to like bukser i str. S og str. XL. Grunnen til at jeg har sydd opp alt to ganger er at jeg skal vise at plaggene har like god passform i str. S som i str. XL.Ønsker alle en fortsatt fin dag!

 

 

 

Photoshoot - Resultat del 3

 • 04.06.2013kl.12:40
 • ( 2 )

Her kommer de siste bildene fra photoshooten jeg hadde for en stund siden. Modellen har på seg en jakke som jeg har sydd til min eksamensoppgave. Jakken har høye skuldre med skulderputer, krage og slag og den har folder i alle delingssømmer fra livet og ned.I går fikk jeg endelig levert oppgaven min, og det er utrolig deilig å være ferdig! Nå skal jeg ha fri i noen dagen, før jeg skal begynne å forberede med til den muntlige delen av eksamen.  

Ønsker alle en fortsatt fin dag!

 

 

 

Photoshoot - Resultat del 2

 • 31.05.2013kl.14:31
 • ( 4 )Kjolen er sydd til min eksamensoppgave som skal leveres på mandag. Den er sydd i 100% silke og er derfor behagelig å ha på. Den har avdelig i livet, og har spiler i overdelen som holder den oppe. På høyre side har den en drapert del som henger ned langs hele siden. Skjørtet er tulipanformet.

Takk til Anette som ville stå modell!

Hva syns du om kjolen?

 

  

Photoshoot - Resultat del 1

 • 30.05.2013kl.19:11
 • ( 0 )Plaggene som er vist på disse bildene har jeg sydd til min eksamensoppgave. Stor takk til snille Emilie som ville være modell for meg!

Buksen er sydd i ett litt tykt materiale. Den er løs i snittet og har fire legg forran som gir vidde. Den har skrålommer i siden forran og passpolerte lommer bak.

Boleroen er sydd i ett lett vevd stoff og har kantbånd rundt alle kanter.

Toppen har jeg sydd i lett jesey stoff som jeg har printet på.

Hva syns du om plaggene?

  

 

Sneak Peek - Eksamens Photoshoot

 • 30.05.2013kl.10:22
 • ( 2 )

I går hadde jeg en liten photoshoot med noen plagg jeg har sydd til eksamensoppgaven min. Oppgaven skal leveres på mandag, så nå er det siste innspurt!
Her er noen bilder fra dagen. Det kommer nok resultatbilder snart.

 

 

Innkjøp av materialer

 • 14.03.2013kl.17:41
 • ( 1 )

For noen dager siden var jeg innom Stoff og Stil og Kølkær Stoff og Hobby for å kjøpe inn materialer til en drakt jeg skal sy til ett prosjekt på TEKO. Drakten skal ha ett litt røft snitt, men den skal være sydd i romantiske stoffer. Jeg liker godt slike kontraster og gleder meg til den er ferdig!

Her kan dere se noen bilder av det jeg har kjøpt.Hva syns du om stoffene?

 

 

Motetegninger i Illustrator

 • 06.03.2013kl.22:12
 • ( 2 )

I går burkte jeg mye av dagen på å øve meg på å tegne i illustrator. Jeg har tegnet noen motetegninger av jakker og bukser. Her kan dere se noe av det jeg har jobbet med.Hva syns du om tegningene?
 

Digitalprint & Rammetrykk - Shopping Bags

 • 05.03.2013kl.22:20
 • ( 6 )

I dag har jeg og en venninne tilbrakt mesteparten av dagen i fargeriet på skolen. Egentlig hadde jeg planlagt å lage en tskjorte i bursdagsgave til min far, men printet jeg laget til han ble desverre ødelagt.

Jeg fikk derimot laget digitalprint til noen shopping bags som jeg tenkte å sy opp. På posene er det bilder fra ulike photo shoots vi har hatt med noen av kolleksjonene våre: Jeg laget også rammetrykk på noen poser:
Jeg tenkte å kanskje lage til en konkurranse på bloggen hvor dere kan vinne noen poser. Høres det interessant ut?

 

 

 

 

Avlevert Portfolio

 • 01.03.2013kl.16:43
 • ( 2 )

Etter å ha vært våken i over ett døgn har jeg endelig fått avlevert arbeidsportfolien min. Jeg har jobbet utrolig mye denne uken for å få den ferdig til i dag. Nå ser leiligheten min helt bombet ut, og jeg gleder meg bare til å sove!

Arbeidsportolie er noe vi må levere inn annethvert semester. Da skal vi vise hva vi har jobbet med i løpet av semesteret og hvordan vi har utviklet oss. Vi skal vurdere oss selv og dokumentere mye av arbeidet. I tillegg er det ofte noen nye oppgaver som skal gjøres klar bare til portfolien. Jeg hadde en lang liste over hva som skulle være med i portfolien denne gangen. Bland annet skulle jeg ha med mange ulike mønstere, oppsydde prøver og print screen av over 25 mønstere jeg har konstruert på data. Dette er noe vi må levere for å bestå semesteret, så det er viktig å få alt med.

Jeg har avlevert to fulle mapper og en oppsydd jakke, så nå er jeg fornøyd med egen innsats! Nå skal jeg bare nyte det fine været her i DK en stund før jeg tar kvelden.

Ønsker alle en flott fredag!

 

 

Draktoppgave - motetegning

 • 13.02.2013kl.09:59
 • ( 0 )

Nå er jeg i gang med draktoppgaven jeg har skrevet litt om tidligere. Jeg har sånn ca. bestemt meg for designet på jakken og skal snart begynne på konstruksjonen. Under kan dere se motetegningen jeg har laget av jakken så langt. Akkurat nå holder jeg på med en arbeidstegning og i morgen skal jeg bestemme meg for hvilke materialer jeg skal bruke.

Hva syns du om tegningen? 


 

 

Illustrator - Trim Library

 • 12.02.2013kl.21:43
 • ( 0 )

På mandag hadde jeg undervisning i adobe sitt program, Illustrator. Jeg har jobbet en del med dette programmet før, men nå holder vi på med å bygge opp våre egne biblioteker av ulike detaljer og funksjoner. Målet er å bygge opp ett stort, og godt, bibliotek som vi kan bruke når vi skal tegne ulike arbeidstegninger. Under kan dere se noe av det jeg har jobbet med så langt, i tillegg har jeg jobbet med å opprette egne swatches og brushes som er relevant i forhold til ulike arbeidstegninger.

Illustrator er ett kjempe godt program som er gøy å bruke til tegning! Resten av kvelden og morgendagen skal jeg bruke på å jobbe videre med biblioteket. Jeg skal også starte på noen arbeidstegninger som jeg skal bruke i forbindelse med ett drakt-prosjekt. Viser dere bilder etterhvert!

 

 

Inspirasjon - Jakke prosjekt

 • 02.02.2013kl.16:16
 • ( 2 )

Jeg skal snart begynne på ett jakke prosjekt på skolen. Oppgaven går ut på at vi skal designe, konstruere, graduere og sy opp en jakke. Jeg har derfor satt sammen to kollasjer med inspirasjon til jakken jeg skal sy.1: Her / 2: Her / 3: Her / 4: Her / 5: Her / 6: Her / 7: Her / 8: Her


1: Her / 2: Her / 3: Her / 4: Her / 5: Her / 6: Her

Likte du noen av disse jakkene?

 

 

Sommerfugl kjole

 • 10.01.2013kl.18:54
 • ( 4 )

Rett før juleferien hadde jeg valgfag om print på stoff. Jeg printet ett stoff som er inspirert av sommerfugler. Under kan dere se resultatet av printet og det ferdig oppsydde produktet.Hva syns dere om resultatet?

 

 

Print Design

 • 06.12.2012kl.21:25
 • ( 4 )

På mandag avsluttet jeg årets siste eksamen. Eksamen gikk bra og jeg er fornøyd med resultatet. Utrolig deilig å være ferdig!

Nå er jeg i gang med ett valgfag rundt print på stoff. Vi skal både jobbe med digitalprint og rammetrykk. Kjempe spennende! Dette valgfaget varer frem til juleferien, så jeg skal prøve å fortelle litt om hva jeg jobber med etterhvert. 

Vi har så langt kun hatt undervisning i digitalprint, og skal først lære om rammetrykk i morgen.  Oppgaven vi har fått så langt går ut på at vi skal designe ett print som vi skal skrive ut og deretter skal vi sy opp ett produkt av det. Dagen i dag har jeg brukt til å designe ulike print. Jeg har valgt å ta inspirasjon fra ulike sommerfugler og har derfor brukt mye farger. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på hva jeg skal lage, så jeg kommer til å jobbe litt mer med det. Under kan dere se litt av det jeg har jobbet med i dag:

 

 

Eksamensforberedelser

 • 30.11.2012kl.16:44
 • ( 3 )

På mandag skal jeg inn å forsvare min skriftlige eksamensoppgave, som jeg leverte for noen uker siden. Jeg har 20 minutter hvor jeg skal forsvare, understøtte og forklare min rapport fra praksisperioden. Etterfølgende vil min sensor og veileder stille meg spørsmål i 10 min, før jeg får en vurderign. Så dagen i dag har gått med til skriving, øving, lesing og planlegging.

Denne genseren er ett av plaggene jeg skal vise frem på mandag. Jeg har planer om å presantere ca. 6 plagg som skal vise hvordan vi jobber med de ulike kolleksjonene.

Kjenner jeg begynner å bli litt nervøs nå!

 

 

Dyrekjøpte Dun

 • 20.11.2012kl.20:08
 • ( 2 )

Som nevnt tidligere, holder jeg for tiden på med ett prosjekt på skolen rundt bærekraftig industri og produksjon. I den forbindelse har vi sett en rekke skremmende filmer. Blant annet har vi sett en film som på dansk heter "Dyrekøbte Dun". Denne dokumentaren viser en forferdelig og ubarmhjertig industri som ingen, per dags dato, kan kontrollere. Filmen inneholder en del sterke bilder, men jeg mener det er viktig at vi ser disse tingene for at vi skal kunne sette oss opp en mening, og gjøre noe med det.

Jeg kunne ikke finne akkurat denne dokumentaren på Youtube, men filmen jeg har lagt ved under, viser noen klipp fra samme dokumentar og har med de viktigste elementene.

Millioner av gjess og ender er plukket mens de fortsatt er i live. I Skandinavia blir det solgt tusenvis av tonn med produkter fylt med dun. Til en enkelt dyne trenger man dun fra 75 gjess. Det meste av dette dunet blir importert fra ulike land.

På ulike gårder i Europa og Asia finner man faglærte arbeidere som plukker opp til 300 ender og gjess per dag, mens fuglene skriker. Før arbeidet begynner, blir føttene bundet sammen og deretter blir fjærene plukket i riktig rekkefølge. Først blir sidene plukket, deretter magen og bena, før man plukker nakken. Når halsen er ferdig blir vingene foldet ut slik at man skal komme til på baksiden.
Mange av fuglene får, som følge av plukkingen, sår som er over ti cm lang og flere cm bred. Disse blir sydd sammen, uten bedøvelse, av arbeiderne selv. Dette vil mange karakterisere som tortur.

Det er av økonomiske grunner at fuglene blir plukket levende - det er mer lønnsomt å bruke levende plukket dun. Etterspørselen etter dun er så høy, at det ikke holder å kun ta fra dyrene som blir slaktet. I stedet for bare å plukke fuglene etter slakting, kan man plukke dem fire ganger mens de fortsatt er i live. Dunet blir ofte plukket første gang når gåsen er åtte uker gammel. Seks uker senere, når dunet har vokst ut igjen, plukkes de for andre gang. Dette er noe som har pågått i lang tid, fordi bransjen velger å lukke øynene for dyrets lidelse.

Det er blitt kontaktet mange tilfeldige leverandører, ni i Polen, to i Ungarn og 20 i Kina, som til sammen skal utgjøre en betydelig andel av verdensmarkedet. Nesten 90 prosent sier de selger dun som blir plukket fra levende fugler. Dette til tross for at europeisk lovgivning forbyr denne formen for industrialisert dyremishandling. Undersøkelser viser at millioner av gjess blir pint og plukket flere ganger mens de fortsatt er i live.

Ingen kan i dag være sikker på at dunet de kjøper ikke er plukket fra levende dyr. Det er rett og slett for mange underleverandører og korrupte organisasjoner som ikke følges opp. Hvis man ikke vil støtte denne industrien, er det eneste alternativet i dag, å ikke kjøpe produkter som inneholder dun.

Suitcase vil selvsagt ikke være med til denne industrien. Derfor vil vi aldri bruke dun inntil vi kan sikre oss en etisk håndtering av dyrene.

Visste du at nesten alt dun kommer fra levende dyr? Er dette noe du kommer til å tenke på neste gang du kjøper deg ny jakke, dyne eller lignende? Gjorde filmen inntrykk på deg?

Kilde: http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/levande-dun-4fc3b6ef04bf72228b00c173

 

 

 

Dreamweaver

 • 05.11.2012kl.18:40
 • ( 2 )

Jeg holder for tiden på med ett valgfag i webdesign. Valgfaget går ut på at vi skal lage vår egen hjemmeside i dreamweaver. Derfor tenkte jeg det kunne være greit å lage en hjemmeside til Suitcase. Under kan dere se noen bilder fra det jeg har jobbet med så langt.Det er fortsatt en del småplukk som gjenstår, men siden må være ferdig i løpet av morgendagen, så derfor blir jeg nødt til gjøre ting litt enkelt i første omgang. Vi har bare fått fem dager til dette valgfaget, men på den tiden har jeg faktisk lært mye! Jeg tror jeg kommer til å fortsette å jobbe litt med hjemmesiden i etterkant, slik at vi kanskje kan får kjøpt ett domene og lagt den ut.  

Hva syns du? Har du noen erfaring med å lage hjemmesider?

 

 

Eksamen - Butikkinnredning

 • 29.10.2012kl.10:10
 • ( 2 )

Under eksamen jobbet jeg hovedsaklig med hvordan vi ønsker å utvikle Suitcase. Jeg var innom mange tema i den forbindelse. Alt fra designutviklign og produksjon til markedsføring og salg. Vi ønsker bland annet å starte en egen Suitcase butikk i fremtiden. I den forbindelse jobbet jeg litt med ulike kollasjer til mulige butikkinnredninger. Denne kollasjen viser at vi vil ha ett litt romantisk, retro men klassisk uttrykk. Jeg kan tenke meg at vi ender opp med noe i denne duren. Mye kan selvsagt skje i årene før det blir aktuelt å starte opp noen butikk, så tankene om hvordan butikken skal se ut, vil nok også endre seg litt til med tiden.

Hva syns du om denne stilen?

 

 

Eksamen - Arbeidstegning

 • 28.10.2012kl.11:34
 • ( 0 )

Her kan dere se en av tegningene og ett fargekart som ble lagt ved eksamensoppgaven min. 
Tegnet i illustrator

 

 

Eksamensoppgave

 • 27.10.2012kl.15:35
 • ( 2 )

Nå er jeg på plass i Danmark igjen, etter en lang og fin praksisperiode hjemme i Norge. Siden jeg kom ned igjen til DK har det vært travelt. Jeg har jobbet med eksamensoppgaven min konstant. Derfor har det vært lite tid til blogging.

Her kan dere hvertfall se resultatet av produktet jeg valgte å sy opp som en del av min oppgave. Denne toppen er sydd ut i fra samme mønster som en av toppene i kolleksjonen vår, Elusive. Toppen fra Elusive kan dere se her. Det største forskjellen på de to toppene er at denne toppen har synlig glidelås hele veien ned bak, og er dekorert med andre perler i front.Jeg kommer til å vise dere bilder fra noen av de andre tingene jeg har jobbet med til oppgaven, i løpet av de neste dagene.

 

 

Overstått eksamen!

 • 02.07.2012kl.21:55
 • ( 0 )

Da er eksamen vel overstått! Presentasjonen kunne ikke gått særlig mye bedre, så jeg er kjempe fornøyd. Nå er jeg klar for en etterlengtet ferie! I morgen får jeg besøk av familien, noe som jeg gleder meg mye til.Ønsker alle en fortsatt fin kveld!

 Summer is upon us

 • 30.06.2012kl.19:53
 • ( 1 )Polyvore //

Nå er det ikke lenge til det er sommerferie for min del! På mandag har jeg fullført ett år på design og business skolen, Teko. Bare 2,5 år igjen! Er utrolig klar for å komme hjem til fine Bergen og Lindås. Forhåpentligvis får vi litt akseptabelt sommervær i år, selv om det kanskje er for mye å håper på når man bor på Vestlandet? Jeg skal heldigvis en uke på ferie i Frankrike med familien, så da får jeg nok stekt meg litt i solen. Jeg satt sammen en liten inspirasjonskollasj til ett søtt sommerantrekk.

 Eksamen - Siste innspurt

 • 30.06.2012kl.10:57
 • ( 1 )Nå er jeg snart ferdig med alle eksamensforberedelsene. Jeg mangler bare å graduere noen mål i målskjemaet. Senere i dag skal hele gruppen samles for å gå gjennom de ulike presentasjonene og gi hverandre tilbakemeldinger. Jeg føler meg ganske klar for mandag, men skal selvsagt øve en del mer på selve presentasjonen. Det blir nok en rolig lørdag med eksamensforberedelser for min del.

Ønsker alle en riktig fin lørdag!

 Eksamen - Arbeidstegning

 • 28.06.2012kl.16:27
 • ( 0 )Tegnet i illustrator

Her er arbeidstegningen til skjørtet jeg har sydd til eksamensoppgaven min. Nå er jeg i gang med å sette sammen presentasjonen. 

Ferdig produkt

 • 27.06.2012kl.19:52
 • ( 6 )

Da er skjørtet jeg har sydd som en del av eksamensoppgaven min ferdig. Her er noen bilder av resultatet:Hva syns dere om resultatet?

Nå mangler jeg bare å plotte ut mønsterdelene jeg skal levere, skrive style description, lage målskjema og gradueringsskjema før jeg skal begynne å sette sammen presentasjonen. Jeg skal opp til eksamen på mandag, så jeg har egentlig ganske god tid. Men jeg vil bare bli ferdig sånn at jeg kan terpe skikkelig på presentasjonen.

Gleder meg til eksamen er over og jeg kan dra hjem til vakkre Norge!

 Skjørt - Prosessen

 • 26.06.2012kl.16:35
 • ( 2 )

I går sydde jeg på ett skjørt som skal være en del av eksamensoppgaven min. Her er noen bilder fra prosessen og det halvferdige produktet.Godkjent eksamensoppgave

 • 26.06.2012kl.13:38
 • ( 2 )

Nå har vi vær inne og fått godkjent oppgaven og synopsisen vår. Vi måtte gjøre noen små endringer, men det fikk vi raskt fikset på. Jeg har ikke gjort noen endringer i selve oppgaven min, så da er det bare å fortsette som planlagt.

Akkurat nå sitter jeg på skolen og jobber med ett produksjonsklart mønster til skjørtet jeg har sydd. Jeg valgte å konstruere en prøve på mønsteret hjemme, og bare begynne å sy for å komme i gang. Nå lager jeg samme mønster, bare i CAD programmet, slik at jeg kan vise det når jeg kommer inn til eksamen.Ønsker alle en fortsatt fin dag! 

Eksamen - Motetegning

 • 24.06.2012kl.14:52
 • ( 0 )Som en del av eksamensoppgaven min vil jeg sy dette skjørtet. Jeg har begynt på konstruksjonen og har tenkt å få sydd en del på det i dag. Planen er å ha det ferdig så for som mulig, slik at jeg kan jobbe med de andre delene av oppgaven min.

Hva syns du om designet?

 Eksamen - Stoffshopping

 • 23.06.2012kl.17:43
 • ( 0 )

I dag var jeg på Stoff og Stil for å kjøpe stoff til eksamensoppgaven min. Jeg har planer om å sy ett skjørt med ulike detaljer. Skal legge ut tenging av det senere. Jeg kjøpte også noen andre stoff som skal brukes til topper og enkle kjoler.
Nå skal jeg over til en kamerat på middag. Ønsker alle en fortsatt fin lørdag!

 

Eksamen - Konstruksjon

 • 22.06.2012kl.23:28
 • ( 0 )

I dag begynte jeg på konstruksjonsdelen av eksamensoppgaven min. Vi skulle som, sagt tidligere, utvikle egne problemstillinger og skrive en synopsis som skal godkjennes i neste uke. Tiltross for at jeg ikke har fått den godkjent ennå, velger jeg å begynne å løse oppgaven for å rekke over alt som skal gjøres.

Jeg vil prøve å komme opp med en ide til hvordan produksjonen kan bli mer effektiv, i min oppgave. Jeg vil samtidig ha høyere kvalitet på produktene. Derfor har jeg valgt å lage sjablonger til ulike mønsterdeler som kan settes sammen til ulike produkter. Det blir på en måte som ett puslespill, man kan ta de ulike delene og sette dem sammet til ett helt mønster. Siden jeg er utdannet innenfor dameskredder-faget, vil jeg gjerne at detaljene skal være korrekt sydd, og jeg vil prøve å unngå at det blir brukt lettvinte løsninger, noe som er veldig typisk for masseproduserte billigklær i dag! Dette gjør at det tar ganske lag tid å konstruere mønsterne første gang, men siden man slepper å konstruere de samme mønsterne to ganger vil det lønne seg på sikt!

Håper alt går etter planen og at oppgaven blir godkjent på tirsdag!

En halvferdig konstruksjon av ryggsliss

 Eksamen

 • 22.06.2012kl.12:11
 • ( 0 )

Da er eksamen godt i gang! Jeg er på en god gruppe som stort sett jobber godt, så jeg tror dette kommer til å gå bra. Akkurat nå holder vi på med å skrive oppgaven. Vi skal nemlig lage probelmstillinger og skive en synopsis ut i fra en analyse vi har fått utlevert. Analysen handler om hvordan ulike bedrifter klarer seg på markedet nå, og hva de gjør for å overleve den økonomiske krisen som nok påvirker Danmark litt mer enn Norge. På mandag skal vi inn til samtale og få godkjent problemstillingen og synopsisen vår. Resten av uken kommer vi til å jobbe med å svare på problemstillingene og forberede oss til vi skal inn til individuell presentasjon.For meg kommer det til å bli en uke fylt med oppgaveskiving, konstruering og sying. Jeg har valgt å ta med så godt som alle ledd i undervisningen jeg har hatt rundt mitt fagområde, Pattern Design, så langt. Derfor regner jeg med at det blir travelt, men jeg kommer til å bruke helgen godt og få det meste av det skriftlige klart, slik at det bare er selve produktutviklingen igjen.

I går var det så fint vær at vi bestemte oss for å ta en pause med grilling og kos i parken. I dag blir det full skjerpings og jobbing resten av dagen!

Ønsker alle en riktig fin fredag!

 The Pencil Skirt

 • 13.06.2012kl.20:10
 • ( 0 )

I dag har jeg brukt mesteparten av dagen på å skrive om blyantskjørtets historie, passform, utvikling og kjennetegn. I morgen har jeg nemlig levering og fremføring av en oppgave i ett fag som heter desk research. Faget foregår på engelsk og vi lærer ulike presentasjonsteknikker, gjøre research og jobber med å få større faglig ordforråd. Som avsluttende oppgave må vi skrive en rapport om ett valgt plagg og lage en presentasjon, hvor vi bruker de ulike elementene vi har lært i løpet av de 5 dagene vi har hatt undervisning.

Det har faktisk vært en utrolig lærerik prosess og jeg føler at jeg har hatt utbytte av undervisningen. Vi har blitt kastet ut i mange ulike oppgaver og hold flere presentasjoner daglig, noe som har gjort meg tryggere på engelsken min.  

Polyvore//

 

Kanskje jeg skal skive litt om historien til blyantskjørtet her på bloggen?

 

Studieturen i Bilder #3

 • 13.06.2012kl.11:54
 • ( 0 )

Her kommer litt flere bilder fra studieturen til India. Bildene viser litt av de ulike severdighetene vi fikk sett i løpet av oppholdet og de ulike tingene vi valgte å gjøre i fritiden.Virksomhetsbesøk #2

 • 08.06.2012kl.14:25
 • ( 1 )

Her er noen bilder fra den andre virksomheten vi besøkte under oppholdet i India. Denne virksomheten het Flying Fashion. Dette er en stor viksomhet som produserer klær til mange store internasjonale merker. De produserte også for noen mindre danske merker. Det var utolig spennende å besøke denne viksomheten og vi fikk virkelig innbilkk i hvordan industrien fungerer.

I Flying Fashion var de utrolig opptatt av miljøet på arbeidsplassen. De var opptatt av arbeiderne og brukte ingen giftige kjemikalier i de ulike prosessene. Dette var fantastisk å se! Eieren av virksomheten var en hyggelig business mann som gladelig viste oss rundt i virksomhetens lokaler. Han hadde mye å fortelle om produksjonen og forklarte mye om hvordan virksomheten kunne gå i pluss, tiltross for lave produksjonspriser. Jeg var imponert over hvor gjennomtenkt alt var og hvor flink han var til å tenke miljø, samtidig som han var svært økonomisk.  


Her forklarer han hvor vanskelig det er å sy en utallig mengde like skjorter i rutete materiale.De hadde to strikkemaskiner som kunne produsere whole-garments. Det vil si plagg som er strikket som ett ferdig produkt uten noen sømmer.Her er en tavle med ordre fra ulike designere eller pattern designere. De produserte mye sportstøy på strikkemaskinene.Her ble stoffet eller de ferdige plaggene farget.Ett ferdig farget skjørt i en lys rosa farge.En annen fargemaskin.Her kan dere se en haug med skjorter som er bunnet sammen for å få en spesiell krøllete effekt.Her står det noen og binder plaggene sammen. Noen virksomheter ønsker også å få tilsend plaggene sammenbundet for at sendingen skal bli billigere.Her blir plaggene kvalitetstestet.Her kan dere se en ferdig skjorte. Jeg har ikke tall på hvor mange slike skjorter som var i produksjon, men jeg kan hvertfall si at det var utrolig mange!Her ble plaggene skannet for nåler og andre skarpe gjenstander for å unngå klager fra kjøperen.


Noen av mønsterne de hadde tilgjengelig.Når de skal klippe ut delene til ett plagg, blir det stablet mange lag med stoff oppå hverandre før de blir skåret ut med en spesiell sag.

De hadde ett stort lager med merkelappene til de ulike merkene som handler hos dem. Stort sett vil kundene sende ned sine egne merkelapper for å sikkre seg at det er like lapper i alle plagg. De store merkene har ofte mange produsenter, så da er det viktig at alle produsentene setter like merkelapper i plaggene.Disse mennene jobbet med å klippe opp båndene, som er inni klærne, i like store deler.Butikken de hadde i lokalet. Det var mye gammelt og utdatert som hang fremme, så jeg kjøpte ikke noe her.

 

 

Virksomhetsbesøk #1

 • 02.06.2012kl.10:15
 • ( 0 )

På studieturen var vi innom mange ulike virksomheter. Noen virksomheter var mer spennende enn andre, men jeg kommer til å fortelle litt om alle.

Den første var en virksomhet som laget stoff og tepper ved hjelp av naturmaterialer. De brukte bare naturfarger til farging, og printet mønster på stoffene ved hjelp av treblokker. Teppene var stort sett vevd i ull. Her kommer ett lite bildedryss fra virksomheten:


Her printer de mønster på stoffene, manuelt, ved hjelp av treblokker.De gir oss en demonstrasjon på hvordan fargingen og trykkingen fungerer.Noen av blokkene som ble brukt til å lage mønster.Her kan dere se hvordan prøven først så ut.Her har de langt på mer farge.De legger stoffbiten i en spesiell blanding......og påfuglen kommer opp igjen med de rette fagene!I neste avdeling ble det produsert flotte tepper. Alt var laget for hånd og det kunne ta opp til 6 måneder å veve ett teppe!Jeg fikk prøve meg på teppeveving.Denne mannen jobbet med å jevne ut teppene slik at de fikk en glatt og fin overflate.Her er noen av teppene de hadde for salg.Her kan dere se ett av stoffene som er printet for hånd med naturfarger. Virkelig fantastisk arbeid!

Arbeidsforholdene på denne virksomheten var nok helt ok, men jeg fikk intrykk av at det var ganske stort klasseskille mellom sjefene og selgerne i forhold til arbeiderne. Jeg tror også att de hadde ganske lange arbeidsdager. Teppevevingen og stoffprintingen foregikk ute tiltross for at det var rundt 45 grader, det hadde ikke jeg holdt ut serlig lenge hvertfall!

 Studieturen i bilder #2

 • 31.05.2012kl.09:37
 • ( 0 )

En av de første dagene i India ble vi med på en dromedartur gjennom byen Alwar. Det vare en kjempe fin måte å få sett seg litt rundt på. Vi fikk mye oppmerksomhet der nede og det var ofte en flokk med mennesker som fulgte etter oss og tok bilder. Vi kom til og med i lokalavisen i Alwar! Dette kunne noen ganger bli litt ubehagelig, men stort sett gikk det fint.

Her kommer ett bildedryss fra dromedarturen.


.
Turen endte ute ved en gammel brønn som forsynte byen med vann før i tiden

 

 Studieturen i bilder #1

 • 30.05.2012kl.13:13
 • ( 0 )

I går kom jeg hjem fra en fantastisk studietur i India! Jeg har hatt noen fine og opplevelsesrike uker i nordindia, hvor jeg har sett og lært mye nytt. Jeg har tatt masse bilder på turen, så jeg har mye å vise dere! Jeg kommer til å legge ut noen serier med bilder og forklare litt av hva vi har gjort på.

Her er noen bilder fra det første hotellet vi bodde på. Det lå ca. 3 timer utenfor New Delhi. Hotellet er et gammelt palass og det fantes ingen form for heis eller noe sånt, så vi brukte ganske lang tid på å gå fra resepsjonen til hotellrommet. Vi bodde i fantastisk flotte omgivelser under hele oppholdet, men man trengte ikke gå langt for å komme til slummen. Jeg vil skrive mer om dette etterhvert, så det er bare å følge med!
Utenfor hotellrommet kunne jeg ligge på kveldstid å slappe av.

Herlig utsikt fra solsengen!Det var ett livlig dyreliv inne på hotellet. Her er en frosk som tar en dukkert i bassenget.

Karina og meg etter en herlig spa på hotellet.


 Avsluttet prøveeksamen!

 • 11.05.2012kl.21:33
 • ( 0 )

I dag har jeg eeeendelig levert prøveeksamen og hatt fremføring som endte med gode tilbakemeldinger! De siste ukene har vært utrolig travel med oppgaver, fremføring og portofolieskriving. Jeg har levert inn alt i dag og kan endelig legge det bak meg nå.

Dagens antrekk:

Jakke Wearhouse / Bukse Message / Genser Bik Bok / Sko Din Sko / Veske Belsac


Ringer Gina Tricot / Pieces

På søndag reiser jeg til India og jeg må si jeg gleder meg utrolig mye! Jeg er bare skikkelig klar for å koble litt av, komme vekk fra Herning og oppleve noe nytt. Skal ta masse bilder som jeg kan vise dere når jeg kommer tilbake.

 Make the Old Days Good

 • 26.04.2012kl.10:47
 • ( 1 )

I forbindelse med Iverksetteriprosjektet vi har på Teko akkurat nå, har min gruppe valgt å utvikle ett konsept for eldre kvinner. Vi vil arbeide med en forretningsplan til en butikk for eldre damer (50+) som ønsker å henge litt med i motebildet. Vi vil at kvinner skal føle seg konfortable, selvsikkre og flotte ved hjelp av vakkre klær, i sine eldre dager. I butikken skal det være oversiktlig, lett å ta seg frem og god service. Kundene skal få stylingtips, hjelp til påkledning, kunne sette seg ned å lese i magasiner, osv. Planen er at vi selv skal designe klærne som skal selges i butikken, men at produksjonen skjer ett annet sted. Vi vil også lage et magasin for de eldre, hvor de kan få ulike mote og stylingtips. Vi er fortsatt i planleggingsfasen, men ting begynner å ta form og vi gleder oss til å se hvor dette ender!

Her er noen av inspirasjonsbildene jeg har funnet:Herretøy - Resultat

 • 25.04.2012kl.18:18
 • ( 8 )

Her er resultatet av herreoppgaven jeg har jobbet med de to siste ukene. Jeg har sydd en blomstrete dressjakke, en singlett, en tskjorte og strikket ett sjal.

 Foto: Privat // Modell: Henrik Wilhelm Johansen

 

Hva syns dere?Iverksetteri Prosjekt

 • 24.04.2012kl.21:23
 • ( 0 )

I dag har jeg begynt på nytt prosjekt på skolen. Denne gangen har vi ett prosjekt som heter Iverksetteri. Det går ut på at vi skal lære om å etablere en bedrift og alt som hører med. Vi skal bandt annet utvikle en forretningsplan. Det blir også mange ulike workshops som man kan delta på. Der lærer vi bland annet om å sette opp budsjett og føre regnskap. Selv om vi alt er registrert som bedrift, har jeg nok mye å læregjennom dette prosjektet. Jeg regner med å få mange gode tips og nyttig informasjon. Så dette blir spennende!

I løpet av dagen i dag har det vært flere ulike bedrifter innom Teko for å holde foredrag om hvordan de har klart seg. En av bedriftene var startet av en tidligere elev på skolen. Hun har studert Retail og startet for noen år siden en vintage nettbutikk ved navnet Morfars Moustache.
// morfarsmoustache.dk/

  

Ett lite Modelloppdrag

 • 23.04.2012kl.19:38
 • ( 4 )

På fredag var jeg modell for ett stylingprosjekt Emilie holdt på med på skolen... Syns ideen og stylingen hennes ble kjempe kul! Skal ikke akkurat skryte på meg noe modelltittel, men det var kjekt å kunne hjelpe til!

 

Modelltegninger

 • 23.04.2012kl.14:18
 • ( 0 )

I dag leverte jeg inn herreoppgaven jeg har jobbet med de to siste ukene. Oppgaven gikk ut på at vi skulle beskrive og visualisere ett merke og en kolleksjon. Jeg valgte selvsagt å bruke Suitcase - R&M som utgangspunkt og laget en minikolleksjon som var litt retro, urban og grunge aktig. Vi skulle tegne en del styles og velge ut ti stykker som det skulle tegnes modelltegninger eller arbeidstegninger av. Vi skulle også sy opp en prototype av ett av produktene. Jeg valgte å sy style nr. 1, 8 og 9. I tilegg skulle vi velge ut stoff til hvert plagg og argumentere for stoffvalget. Under fremføringen skulle vi selge ideen og produktene våre på best mulig måte.

Her er de ti styles jeg valgte designet til min kolleksjon. Jeg skal legge ut bilder av de ferdige produktene så snart som mulig!// Tegnet i Adobe Illustrator

 


 Fargekart nr. 2

 • 19.04.2012kl.10:44
 • ( 3 )Har valgt å lage nytt fargekart til herrekolleksjonen jeg holder på med. Kan fortsatt være at jeg gjør noen endringer, men dette fargekartet passer hvertfall bedre til de produktene jeg har valgt å lage.

 Materialvalg

 • 17.04.2012kl.17:55
 • ( 3 )

Som mange kanskje har fått med seg, holder jeg på med ett herretøysprosjekt på skolen akkurat nå. Jeg er godt i gang, men det gjennstår fortsatt en god del arbeid.

I går valgte jeg ut 11 styles bland mange skisser som jeg tegnet dagen før. Jeg brukte tid på å sette de sammen til en sammenhengende minikolleksjon. Etterfølgende valgte jeg ut de materialene jeg vil bruke til kolleksjonen. Under ser dere noen bilder av skrissene/motetegningene jeg har tegnet og stoffene jeg har valgt å bruke.


Dette er dressjakken jeg har valgt å sy prototype av. Jeg her gjort en del endringer på den siden jeg tegnet denne tegningen. Skal legge ut bilder en av de nærmeste dagene.

Nå skal jeg tegne arbeidstegninger og modelltegninger av alle stylsene i Illustrator. Har også mye annet som skal gjøres før presentasjonen på mandag, så det blir travelt (men gøy!) resten av uken!

Hva syns dere?

 
Strikket skjerf

 • 15.04.2012kl.13:31
 • ( 2 )
I går strikket jeg er skjerf som jeg skal bruke til en fotoshoot jeg skal ha med herreklærne jeg syr på skolen.

 Tskjorter - Herre

 • 14.04.2012kl.17:58
 • ( 4 )

I går fikk jeg jobbet en del med herreoppgaven jeg har på skolen akkurart nå. Jeg gjorde nesten ferdig tre tskjorter, konstruerte mønster til dressjakken i CAD program og klippet ut stoff til jakken. Jeg kunne ikke begynne å sy dressjakken fordi jeg mangler fikseringsmateriale. Jeg skal skaffe det på mandag, så da setter jeg i gang med den.

Jeg syns det er utrolig spennende å jobbe med herreklær til en forandring. Jeg føler jeg lærer mye nytt og at jeg kommer til å ha stort utbytte av å kunne litt om herretøy også. Gleder meg til å vise dere resultatet!Hva syns dere?Stoffshopping - Dressjakke

 • 13.04.2012kl.20:44
 • ( 2 )

I går var jeg på stoffshopping og handlet inn til herreklærne jeg skal lage på skolen. Jeg skal sy en dressjakke og tre tskjorter. Til dressjakken valgte jeg ett blomstrete stoff og stripete fòr. Tror det kommer til å bli kult! Har allerede komt godt i gang med syingen, så skal legge ut bilder i morgen!<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2485519/suitcase?claim=x3yxdp8mwgq">  Følg vår blogg med bloglovin</a>

 

Fargekart - Herrekolleksjon

 • 10.04.2012kl.18:10
 • ( 5 )

Fargekart til herrekolleksjonen jeg skal designe på skolen.

Hva syns dere?Herretøy

 • 10.04.2012kl.12:52
 • ( 0 )

Da er jeg tilbake i Danmark etter en herlig og effektiv ferie hjemme i Norge. Som dere sikkert har sett har vi fått jobbet en god del med sommerkolleksjonen, Dare to Dye.

I dag var første skoledag etter ferien og jeg er i full gang med mitt første valgfag som er herre klær. Dette valgfaget innebærer design, konstruksjon, modellutviklig, arbeidstegninger, kolleksjonsbygging, osv. Til slutt skal vi ha en presentasjon av produktet. Jeg kommer til å skrive mer om faget etterhvert.

Akkurat nå sitter jeg på skolen og leter etter inspirasjonsbilder. Etter mye frem og tilbake har jeg bestemmt meg for å lage en kolleksjon som er litt grunge/urban inspirert. Jeg vil ha en litt moderne stil, men samtidig dra inn noen vintage elementer. Her er noen av bildene jeg har falt for så langt:Jeg kommer til å skrive mer om oppgaven etterhvert og legge ut bilder fra prosessen underveis.Graduering

 • 23.03.2012kl.13:41
 • ( 0 )De siste dagene har jeg hatt mye graduering på skolen. Det vil si at vi har konstruert grunnformer i str. 38 og etterfølgende lagt inn formler i dataprogrammet, slik at de gradueres i alle størrelser. Det er egentlig ganske spennende å holde på med, men det er mange utregninger og formler som må være korrekte for at alt skal stemme. Så langt har jeg jobbet mest med bukser, tskjorter og bluser. I neste uke skal jeg fortsett med jakke og kjole.

I kveld skal jeg på Bernhoft konsert her i Herning. Gleder meg! Ønsker alle en fortsatt fin dag og god helg!
 

Tilrettning

 • 14.03.2012kl.15:42
 • ( 0 )


Har Tydeligvis gjort noe med kameraet mitt slik at det kommer dato på bildene. Og det er visst ganske gammle datoer også! Skal prøve å få fikset dette..

På mandag hadde jeg tilrettning på skolen. Da lærte vi å tilrette bukse, skjorte, jakke, kjole og skjørt. Jeg har jobbet en del med tilpassing før, men jeg lærte likevel noen nye og nyttige metoder. Kjempe spennende!

Siden vi skulle ha noe å tilrette på måtte vi sy alle disse plaggene opp i lerret, så det har jeg jobbet med den siste uken. I tilegg har jeg hatt to andre oppgaveleveringer. Derfor har jeg gitt lite lyd fra meg den siste tiden, men det skal bli bedre nå!

Ønsker alle en god dag!

 Arbeidstegninger i illustrator

 • 26.02.2012kl.20:55
 • ( 0 )

Til fredagen hadde jeg lekse i illustrator. Vi skulle finne bilder av ett skjørt og en bukse og tegne arbeidstegninger av dem. Nedenfor kan dere se hva jeg valgte å tegne. Jeg fikk gode tilbakemeldinger, er bare noen småting som må fikses på buksen.

I løpet av den neste tiden skal jeg lage meg ett lite bibliotek med ulike skjemaer og tegninger som jeg kan bruke til alle oppgaver fremover og til eksamen. Det vil si at jeg har en del å gjøre, men gjør meg ingenting. Jeg syns bare det er kjempe spennende å holde på med!

 

Yesterday's Make-up

 • 25.02.2012kl.14:19
 • ( 6 )

I går var jeg på maskeradeball på Høyskolen i Herning. Det var en kjempe fin kveld sammen med mange herlige mennesker.

Flinke Emilie Andersen sminket meg som vanlig. Jeg ville ha litt voldsom sminke slik at jeg kunne ta av meg masken i løpet av kvelden. Derfor tok jeg innspirasjon fra Black Swan og jeg ble kjempe fornøyd med resultatet! Her er resultatet:Hva syns dere?Adobe Illustrator

 • 14.02.2012kl.17:03
 • ( 5 )

De to siste dagene har jeg jobbet med Adobe illustrator på skolen. Vi har lært de mest grunnleggene innstillingene og funksjonene i programmet. Vi har også jobbet litt med arbeidstegninger av skjørt, tskjorte og bukse. Vi får veldig få timer med undervisning i dette programmet, så det har vært ganske effektiv jobbing. Resten må vi bare prøve oss frem til og lære oss på egenhånd. Jeg regner med at jeg kommer til å bruke dette programmet mye til arbeidstegninger fremover og jeg gleder meg til å lære mer!

Her er noe av det jeg har tegnet så langt:

 

Kjolegrunnform i CAD

 • 14.02.2012kl.09:59
 • ( 2 )

For noen dager siden konstruerte jeg kjolegrunnform i CAD program. Vi har egentlig ikke lært å konstruere grunnform til kjole ennå, men siden jeg kan en del mønsterkonstruksjon fra før klarte jeg å tenke meg frem til hvordan det skulle gjøres. Mønsterne blir mye finere og mer nøyaktig når de konstrueres i CAD enn når det gjøres for hånd. Derfor har jeg brukt tid på å gjøre dette slik at vi får fine mønster som vi kan bruke i forbindelse med kolleksjonen, Dare to Dye.


Her er selve konstruksjonen. Når den er ferdigkonstruert tracer jeg den ut og får mønsterdelene hver for seg.Uttracede mønsterdeler. Nå kan jeg legge til sømrom og plotte mønsterdelene ut.
Plotting av Mønster

 • 11.02.2012kl.11:18
 • ( 3 )

I går plottet jeg ut en del mønster på skolen. Jeg har konstruert noen grunnformer som jeg skal bruke til S/S kolleksjonen, Dare to Dye. Jeg kommer mest sansynlig til å begynne å sy på kolleksjonen i løpet av neste uke. Gleder meg til å begynne!

Jeg plottet også ut noen mønster jeg har konstruert til skoleoppgaver. Til mandag skal jeg ha sydd opp en skjørt i lekse. Jeg tenkte å bli ferdig med dette skjørtet i løpet av dagen i dag.
Her er stoffet jeg skal bruke til skjørtet. Det ser litt ut som semsket skinn. Siden vi bare skal vise at vi kan komme frem til en god passform, kommer skjørtet til å bli veldig enkelt.Konstruksjon i CAD

 • 06.02.2012kl.21:43
 • ( 0 )

I dag har jeg begynt å konstruere litt på noen grunnformer til S/S kolleksjonen, Dare to Dye. Jeg har brukt programmet jeg bruker på skolen. Siden det er ganske nytt for meg tar ting litt lenger tid enn vanlig, men jeg velger å bruke programmet til konstruksjonen slik at jeg får finere mønster, mer nøyaktige mål og i tilegg får jeg øvd meg.

Det er ikke akkurat dette programmet vi bruker, men det ligner ganske mye. Jeg skal prøve å få tatt noen bilder av hvordan jeg jobber og vise litt om hvordan ting fungerer.

 Eksamen og nytt semester

 • 05.02.2012kl.21:14
 • ( 0 )

Da vil jeg bare starte med å beklage for at vi har vært dårlig på å oppdatere dere i det siste! Jeg har hatt prosjektlevering, eksamen og begynt på nytt semester denne uken og Rebekka driver og flytter inn i ny leilighet.

Jeg kan starte med å fortelle at eksamen gikk sånn passe bra. Jeg føler jeg hadde prioritert lesingen litt feil, men jeg håper på å få en ok karakter. Jeg får ikke vite noe om karakteren før til sommeren, så det blir en lang stund å vente på resultatet!


Eksamensnotatene mine.

Fremføringen av prosjektet gikk kjempe bra og vi fikk toppkarakter på standen! Vi skal få to andre karakterer på oppgaven, en på designet av kjolen og en på dokumentasjonen. Det endelige resultatet får vi om ca. to uker.

På onsdag begynte jeg på 2. semester. Det var absolutt ikke noen rolig start, men det har vært kjempe gøy! Jeg har lært utrolig mye nytt de siste dagene og gleder meg bare til å lære mer om de ulike programmene vi skal bruke. Konstruksjonsmessig har det vært veldig basic, men det er egentlig helt greit for da kan jeg konsentrere meg mer om å lære selve programmet. Jeg kommer til å skrive litt mer om  hva jeg jobber med senere.

 Brudekjole - Ferdig produkt

 • 28.01.2012kl.15:18
 • ( 19 )

Etter en uke med effektiv jobbing og 13 timers arbeidsdager, er vi endelig ferdig med produktet til Brand ID - prosjektet. Vi valgte å sy en brudekjole og gjorde nok mer ut av oppgaven enn nødvendig. Kjolen har tre lag med stoff og ett stort tyllskjørt under. Den har ekstremt mye vidde og er derfor litt tung å sy og jobbe med. Korsettet har jeg stivet med spiler, vlieseline og ett ekstra stivt lag med stoff mellom foret og hovedstoffet. Dette gjør at det sitter fint og holder seg oppe. I tilegg er brudekjolen håndmalt med det typiske mønsteret til Royal Copenhagen.

Siden det kun var jeg som kunne sy i gruppen, er det jeg som har sydd og konstruert hele kjolen. Resten av gruppen har tatt seg av malingen på den, laget standen (som dere kan se på bilder lenger nede) og skrevet dokumentasjon. Jeg syns hele gruppen har vært kjempe flinke og vi har sammarbeidet godt! Jeg er kjempe fornøyd med resultet av både kjolen og standen! Prosjektet skal fremføres på mandag, så det blir spennende å få tilbakemeldingen da.Hva syns dere om resultatet?

Korsett - Brudekjole

 • 22.01.2012kl.14:04
 • ( 3 )

Dagens prosjekt er å sy korsettet til en brudekjole ferdig. Jeg syr brudekjole i forbindelse med ett prosjekt på Teko og skal ha det ferdig til i morgen slik at vi kan begynne å male mønsteret på det. Jeg mangler kun belegg og fòr, så det kommer ikke til å ta så lang tid å få det ferdig.

Ellers skal jeg bruke resten av dagen på eksamenslesing. I dag er siste lesedag, så jeg kjenner jeg må bruke dagen effektivt.Ønsker alle en fin dag videre!Dressens lange reise

 • 18.01.2012kl.13:58
 • ( 2 )

Jeg tror de færreste av oss tenker på hvor langt dressjakken, toppen, skjorten og buksen vår faktisk har reist før vi kan kjøpe dem i butikken. Det er en omstendelig prosess disse klærne går gjennom før de når butikkhyllene. Jeg fikk se en film om denne prosessen på skolen for en stund siden. Nå sitter jeg og leser gjennom notater til eksamen og kom over notatene jeg tok til denne filmen.

Det er mange ting som skjer i prosessen fra skisse til ferdig produkt. Mye vi ikke tenker over og som jeg føler flere trenger å vite om. Derfor vil jeg forklare litt om prosessen en dress går gjennom før nettopp du kan kjøpe den i butikken. 

I Australia starter produksjonen av en dress. Det er her råvarene kommer fra. Australsk ull er kjent for å være den beste. Ullen blir klippet fra sauene, sortert og sendt til Indias største tekstilfabrikk, OCM.

Ved OCM er det ca. 3000 ansatte som produserer stoff til ca. 17 000 dresser om dagen. Stoffet blir solgt videre for under 20 dollar per. dress. Arbeiderne jobber for 2,75 - 3 dollar om dagen, de jobber 6 dager i uken og har lange arbeidsdager. Tiltross for lave lønninger velger mange å holde seg til jobben hos OCM, det er bedre enn å være på gaten. I tillegg får de servert lunsj på jobb og har en grei pensjonsordning. Fabrikken sender stoff til hele verden, i dette tilfellet blir stoffet sendt til Kina.
I Kina blir det produsert tilbehør, som skulderputer og glidelåser, ved en litt mindre fabrikk. Her er det mange unge jenter som kommer for å jobbe. De drar fra landsbyene, inn til de store byene for å få jobb. Etter noen få år, med 12 timers arbeidsdag, 6 dager i uken, hvor de bare tjener 3 dollar daglig, er de ofte utslitt og må slutte i jobben. Pengene de har tjent på jobben, har ofte blitt sendt hjem til familien etterhvert for å forsørge dem. Selv om dette høres hardt ut og det er mer arbeid enn de fleste av oss nordmenn kan takle, har disse jentene fått smaken på en friere tilværelse. Hjemme hos familien har de ofte veldig lite frihet. Selv om de er myndig er foreldrene dominerende og bestemmer det meste over sine barn. Derfor velger mange å bli igjen i byen, uten jobb. Disse unge jentene ender ofte opp på gaten og må drive prostitusjon for å overleve. Prostitusjon er et økende problem bland unge jenter i storbyene i Kina. 

Foret til dressjakken blir produsert i Korea. De produserer fòr for bare 35 cent pr. meter - en pris ingen andre kan konkurrere med. Knappene til dressen blir produsert i Canada på en knappefabrikk.I Hamburg, i Tyskland, blir alle varene samlet - ullstoffet, foret, knappene og skulderputene. Vi ser allerede nå at produktene har reist langt, men transportutgifter er faktisk kun 5% av utgiftene ved produksjonen av en dress! Sjåførene som frakter varene fra fabrikk til fabrikk i dag, har ekstremt lange arbeidsdager, korte leveringsfrister og noen ganger farlige kjøreruter. 30 % av utgiftene går til lønninger, altså lønner det seg å reise langt for å få billig arbeidskraft. 

I Romania blir de flotte dressjakkene produsert. Her er lønningene fire ganger høyere enn i Russland, hvor de billige dressjakkene blir produsert. I Romania har fabrikkene bedre utstyr og kan derfor levere bedre produkter. 

I Russland blir denne dressen montert. I begynnelsen holdt de fleste produsentene produksjonen inne i byene, men etter hvert ble det for mange fabrikker som slo seg ned der og lønningene begynte å stige. Derfor har mange av fabrikkene flyttet lengre ut på landet. Her er lønningene lave og man kan produsere klær til konkurransedyktige priser. I Russland er lønningene lavere enn i India og Kina. Her tjener de kun 2 dollar om dagen! Det vil si at de fleste arbeiderne ved disse fabrikkene må bo i nedslitte kommunale boliger. De kan ikke ta seg råd til så mye som en tannkremtube en gang. 

Ved fabrikkene i Russland stoler ikke arbeiderne på ledelsen. Ledelsen er korrupt og har et dårlig forhold til sine arbeidere. Når vi hjemme i Norge og resten av Nord-Europa klager på et produkt, er det i Russland klagen til slutt ender. På noen av fabrikkene har de ikke fått nytt utstyr på over 20 år, da er det ikke rart at kvaliteten ikke er på topp. Likevel får arbeiderne problemer med ledelsen som ikke er fornøyd med arbeidet. Ledelsen sier, ved denne fabrikken, at det ikke finnes penger til verken høyere lønninger, videreutdanning av arbeiderne eller nytt utstyr. Samtidig får ledelsen store bonuser, har flotte hus og fine biler.   

Til sist blir jakkene send til pakking i ett siste land, før de blir sendt videre til butikkene i Nord-Europa og USA. Her blir den ferdige dressen solgt for ca. 80 dollar. Mye av denne summen går til butikken og ledelsen i firmaet/brandet som har bestilt og eier produktet. 

Flere og flere land blir involvert i denne prosessen. Vi vil hele tiden lete etter billigere arbeidskraft for å holde prisene nede. Nå som Kina begynner å bli et mer velstående land, blir det vanskeligere å samarbeide med dem. De vil ikke lenge produsere klær nesten uten lønn. Derfor er produsentene nå på jakt etter nye markeder de kan utnytte, kanskje blir Afrika de neste som får gjennomgå?

Det er til syvende og sist slik forbrukeren bestemmer hvordan bransjen skal være. Hvis vi er villig til å betale litt mer for produktet, kan arbeiderne - russerne, inderne, kineserne, osv., stige i lønn og få et bedre liv. Vi må slutte å klage over dyre klær og tenke litt mer gjennom alt arbeidet som ligger bak! Vi er nødt til å endre noen av dagens egoistiske holdninger og se ting i ett litt større perspektiv.  

Vi vet selv hvor vanskelig det kan være å leve på studentbudsjett og ikke ha råd til varer som vi vet er produsert under gode forhold. Vi er ikke bedre enn noen andre og vi er nok dessverre med på å støtte opp under denne industrien ved å handle klær i kjedebutikkene. Heldigvis er det i det siste blitt større fokus på menneskerettighetene til dem som jobber i fabrikkene. Kjedebutikkene har blitt flinkere til å samarbeide med fabrikker som har visse standere, men det er likevel en lang vei igjen å gå. 

Vi håper at vi, med tiden, kan være med til å endre holdninger hos folk og skape en bedre bransje. Hvis vi i femtiden skal bestille produkter fra utlandet, vil vi være nøye med hvem vi velge å samarbeide med. Vi vil ha et nært forhold til våre produsenter, slik at vi vet at arbeiderne blir behandlet skikkelig, samtidig som vi sikrer oss å få levert gode produkter.  

Bildene er bare tilfeldig valgt fra google siden det omtrent var umulig å finne bilder fra fabrikkene. 

Designoppgave - Brosjyre

 • 17.01.2012kl.19:03
 • ( 4 )

I går fikk jeg igjen designoppgaven jeg leverte inn tidligere i år. Vi skulle velge et bilde av en jente som representerte vår målgruppe, etter det skulle vi lage tankekart, moodboards, skisser, arbeidstegninger, osv. Vi valgte også ut et bilde som skulle inneholde fargene vi ville bruke i en eventuell kolleksjon. Jeg valgte ett fargerikt bilde av en blomst. Til slutt skulle sette sammen en brosjyre.

Selv om jeg ikke er superfornøyd med resultatet, fikk jeg gode tilbakemeldinger og det er jo alltid fint! Her kan dere se resultatet av brosjyren:

Prototype - Brudekjole

 • 10.01.2012kl.12:58
 • ( 5 )


Til dagens fremføring laget vi en prototype av brudekjolen. Det blir nok ikke så mye volum i skjørtet som den viser, men dere ser hvertfall hvordan vi har tenkt å male kjolen og hvilke andre detaljer den skal ha.

Presentasjonen i dag gikk kjempe bra og vi fikk bare positive tilbakemeldinger. Vi fikk beskjed om at vi bare kan fortsette som planlagt og at det virker lovende. Det var mange andre gode ideer og oppgaver, men jeg har stor tro på at vår oppgave ligger i toppen, på grunn av at det hele er så gjennomtenkt.

Jeg kommer sikkert til å begynne å sy på korsettet i morgen og skal ha det klart i løpet av uken. Vi har nemlig lesedager resten av denne uken og hele neste uke, så vi får ikke jobbet med prosjektet på skolen. Jeg vil konsentrere meg mest mulig om eksamen fremover, selv om det blir litt vanskelig når dette prosjektet hele tiden ligger i bakhodet. Vi skal levere inn prosjektet dagen før eksamen som er den 31. januar.

Gleder meg til å se kjolen ferdig og til å vise dere resultatet! Jeg må si jeg begynner å føle tidspresset litt, vi har jo tross alt bare en uke igjen som er beregnet på prosjektet. Men vi skal nok klare det!

 

 

 

Brudekjole

 • 09.01.2012kl.17:13
 • ( 2 )

I dag har vi sydd en prøve av brudekjolen vi skal sy til prosjektet Brand ID. Vi har sydd den i lerret for å se at mønstrene er ok. Det er noen små endringer som må gjøres, men ellers er vi ganske fornøyd. Siden det kun er jeg som kan sy og konstruere i gruppen, er det jeg som må gjøre mesteparten av arbeidet. Det kan til tider være litt slitsomt, men mesteparten av tiden er det bare kjekt!

I morgen skal vi ha idefremføring. Da får vi tilbakemelding på det vi har gjort så lang. Vi har laget en plakat av ideutviklingen og en prototype av kjolen. Vi har også skrevet litt om stoffet vi skal bruke osv.

Etter det er det bare til å komme i gang med den ekte brudekjolen, som skal males på og ha en del andre detaljer enn denne prøvekjolen viser. Vi har gjort veldig mye ut av oppgaven og i tilegg blir det eksamenslesing, så vi kommer til å ha mye å gjøre fremover!

 Workshop: Idéutvikling

 • 05.01.2012kl.14:31
 • ( 1 )I dag har jeg vært på flere workshops på skolen. Jeg har bland annet hatt et lynkurs i skisser og ideutvikling. Vi fikk utlevert noen modeller og ulike materialer, som vi fikk noen få minutter til å lage ulike kresjoner av. Vi fikk også noen kreterier for hvordan det skulle se ut, som at det skulle være grafisk, organisk eller lignende. Til slutt skulle vi velge ut en av kreasjonene og lage noen raske skisser for å se hva vi endte opp med.

Jeg syns dette var en litt spennende måte å jobbe på. Jeg er ikke så fornøyd med det jeg laget, men jeg syns det var et greit kurs og jeg føler jeg kan bruke noe av det jeg har lært, til senere anledninger.

Ellers har vi komt godt i gang med oppgaven, vi har komt frem til hvordan brudekjolen skal se ut og begynnt å forberede oss på en idefremleggelse som vi skal ha på tirsdag. Da får vi tilbakemelding på det vi har gjort så langt. I morgen skal vi på stoffshopping slik at vi kan komme i gang med syingen av kjolen.

 Brand ID

 • 04.01.2012kl.14:52
 • ( 5 )

I dag var første skoledag etter juleferien. Vi begynte på et nytt prosjekt som heter brand ID. Prosjektet går ut på at vi fritt skal velge en bedrift, som lager et hvilke som helst produkt. Vi skal ta innspirasjon fra denne bedriftens produkter og lage et nytt produkt som kan selges i bedriften.

Oppgaven:

Dere sittere og arbeider som et produktteam i en større dansk virksomhet. Virksomhetens ledelse har etter en grunndig gjennomgang og analyse av virksomhetens produktportfolie ønsket å forsterke og utvide veksten innenfor virksomhetens nåværende idégrunnlag. Derfor ønsker ledelsen at dere utvikler et nytt/nye produkt(er) innenfor et nytt produktsegment.Den/de nye ideene skal vises i form av en prototype, som præsenteres på neste messe. Deres produktdesign skal være gennemarbejdet, funktionelt, æstetisk og kommercielt.

Produktet skal presenteres ved en messe for virksomhetens ledelse og andre interesserte på TEKO. Under presentationen skal gruppen kunne argumentere for samtlige valg. Det avsettes ca. 20 min. til hver gruppes fremleggelse.

(Dette er selvsagt en tenkt situasjon. Det hadde vert svært vanskelig å få alle bedriftene til å komme til Teko for å høre på den slik presentasjon)

Altså er dette en ganske stor oppgave. Vi skal velge bedrift, finne informasjon, skisse, lage produktet, lage en messestand, osv. Foreløpig har vi ikke gjort så mye, vi har skrevet ned litt ideer, valgt en bedrift og funnet ut hvilke produkt vi skal lage. Til i morgen skal vi komme med ideer til produkt og skisse litt.

Vi har valgt bedriften, Royal Copenhagen, som er en kongelig dansk porselens virksomhet og vi skal lage en brudekjole som skal passe inn i deres bedrift. Man skal tydelig kunne kjenne igjen bedriften ved å se på brudekjolen og den må holde fast ved deres verdier og visjon. Dette blir spennende!

 Studietur til India

 • 03.01.2012kl.16:49
 • ( 5 )

I mai skal jeg på studietur til India! Jeg fikk først vite at jeg ikke kom med på turen, men nå fikk jeg nettopp mail om at jeg er kommet med likevel! Jeg gleder meg så utrolig mye!

Her er den infoen jeg har fått om turen så langt:

Turen går til India. Med utgangspunkt i New Delhi, skal vi besøke virksomheter og severdigheter i flere delstater og får innsikt i landets forskjellige livsvilkår og kultur. Vi skal besøke forskjellige indiske virksomheter, multinasjonale virksomheter og agenter som formidler kontakten mellom danske og indiske virksomheter. Turen vil ta utgangspunkt i virksomhetens forsyningskjeder. Vi vil naturligvis også få mulighet til sightseenig, for eksempel besøker vi alt fra forskjellige markeder, til The Golden Tempel med de forskjellige transportformer det byr på.

 

 


 

Back in DK

 • 02.01.2012kl.17:48
 • ( 0 )

Da er jeg tilbake i Danmark etter to fine uker i Norge! Skulle ikke tro det tok så lang tid å reise fra Bergen til Herning, men med mellomlanding i Oslo, venting på buss og flere busskift, har jeg vært på reisefot siden kl. 07.30. Men hvertfall, jeg har hatt noen kjempe fine dager hjemme og meg og Rebekka har fått gjort en god del i forbindelse med Suitcase.

Nå skal jeg bruke resten av kvelden på å pakke ut kofferten og lage middag til min kjære venninne, Karina, som kommer til Herning med neste fly.

 Jeg begynner ikke på skolen før på onsdag, men da begynner vi på et stort prosjekt som sikkert kommer til å ta mye tid. Prosjektet heter BrandID og jeg tror det blir et prosjekt som passer meg godt. Jeg håper jeg kommer i en god gruppe og jeg tror dette prosjektet blir veldig spennende. Jeg skal skal prøve å skive en del om hva jeg driver med underveis og holde dere oppdatert!

  

Adobe Creative Suite 5.5 Design

 • 27.12.2011kl.17:33
 • ( 2 )

På skolen skal vi bruke en del programmer for å konstruere og designe klær og print. I dag har jeg kjøpt ett program som heter Adobe Creative Suite 5.5 Design. Jeg kommer til å bruke og lære mye om dette programmet i løpet av de neste semestrene.

Her er en film som viser noen av mulighetene med dette progammet:

 

 

Jeg gleder meg mye til å komme i gang og til å lære å bruke dette programmet skikkelig!

 
 

Vogue - talent konkurranse

 • 20.12.2011kl.22:11
 • ( 0 )


 

Italienske Vogue og Muuse, kjører en konkurranse sammen, hvor man konkurrerer om at bli det beste design talent. De 50 beste går videre til Vogues talent personale, hvor de vil velge ut de 10 beste. Vinneren får kolleksjonen produsert og vil bli omtalt i Vogue under deres Talent seksjon, i tilegg vil klærne bli solgt online på Vogue.it. Og sist men ikke minst, vil vinneren bli "designer of the month" på Muuse.com i februar.

I denne konkurransen er det faktisk noen elever fra Teko som deltar. Syns det var mange spennende bidrag og flotte design. Verdt å ta turen innom denne siden og avgi sin stemme på den designeren man vil se mer fra! 
Her er noen av designene jeg likte.

Juleferie

 • 19.12.2011kl.16:13
 • ( 1 )

Da var siste oppgave levert og jeg har juleferie! Om noen dager bærer turen hjem til Norge, men før det skal jeg tilbringe noen dager til i Herning. Da skal jeg få unnagjort de siste julegavene og litt annet småplukk.

De andre nordmennene reiser før meg, så i kveld skal vi ha en liten avsluttning med god mat og lussekatter. Deigen står klar på heving, så nå venter jeg bare på gjestene.

 Ha en fin dag folkens!

 Swinging London - Plakat

 • 18.12.2011kl.18:56
 • ( 0 )

 
Her er det ferdige resultatet av plakaten gruppen min lagde til stilhistoreprosjektet. Vi har valgt å lage en litt enkel plakat med inspirasjon fra det livlige 60-tallet i London. I bakgrunnen har vi tegnet et kart over undergrunnen. I morgen blir det fremføring og så er det juleferie!

 

 Swinging London - inspirasjon

 • 17.12.2011kl.11:09
 • ( 0 )

 

De siste dagene har jeg, Marie, hatt prosjekt i stilhistorie. Jeg har jobbet i gruppe med 4 stykker fra klassen. Vi har skrevet om Swinging London og på mandag skal vi fremføre det. Til prosjektet har vi valgt å lage en plakat, som vi selv er ganske fornøyd med. jeg har dessverre ingen bilder av den akkurat nå, men skal prøve å få tatt noen på mandag.

Som dere ser har jeg funnet mange fine bilder fra 60-tallet i løpet av dette prosjektet. Jeg må si at jeg blir utrolig inspirert av denne tiden, spesiellt elsker jeg de korte a-formede kjolene, de knallfargede strømpebuksene, strikkegenserne, miniskjørtene og alle de sterke fargene de brukte. Men også musikken, bylivet, interiøret, hattene, håret, butikkene (og slik kan jeg fortsette i lang tid) ser bare så utrolig flott flott ut, og jeg lar meg inspirere!

 

 Swinging London - 1960´s fashion

 • 15.12.2011kl.12:41
 • ( 0 )

Nå har jeg, Marie, begynnt på nytt prosjekt på skolen. Denne gangen er det stilhistorie som står for tur, og min gruppe skal skrive om Swinging London.

 

Jeg har bare så vidt begynnt å finne info om stilepoken og skal bruke dagen i dag på å skrive litt om form og farger. Syns denne filmen var fin og den gir ett intrykk av London på 60-tallet. Den er kjempe inspirerende og jeg må si at jeg elsker 60-talls moten! Derfor vil jeg dele den med dere.

 

 

 

 

 Design Oppgave

 • 30.11.2011kl.18:08
 • ( 1 )

Nå holder jeg (Marie) på med en design oppgave på skolen. Jeg skal lage en mappe med moodboards, arbeidstegninger, fargekart, inspirasjonsbilder, osv. Vi får ikke designe noen ting selv, så det syns jeg er litt kjedelig. Det er fortsatt en del som gjenstår på oppgaven min, så må jobbe effektivt i kveld og i morgen for å få den klar til fredag. Skal legge ut bilder av resultatet.

 

 


Her er en av kollasjene jeg har laget til oppgaven.


 Verdikjedeprosjekt

 • 22.11.2011kl.18:50
 • ( 0 )

Jeg (Marie) tenkte å gi en liten oppdatering om hva jeg driver med på skolen for tiden. Dette er kanskje ikke det mest spennende innlegget for de som ikke innteresserer seg, men det er en del som har spurt om jeg kan skrive litt om ulike oppgaver osv. Så her kommer en liten beskrivelse av det siste prosjketet jeg har hatt.

 

De siste ukene har jeg jobbet med ett prosjekt om verdikjeden. Vi skulle skrive en 30 siders rapport om mote- og tekstilbransjens utvikling og ta utgangspunkt i en bedrift for å skrive om den i forhold til porterts verdikjede, SWOT-modellen og utviklingen i tekstilbransjen. Vi ble inndelt i grupper og fikk utdelt en bedrift. Min gruppe fikk Vila Clothes og var på besøk i bedriften i Skanderborg hvor vi fikk ett innblikk i bedriften.

 

For de som lurte, er Porters verdikjede er en modell som brukes for å analysere bedrifter. SWOT-modellen er også ett ananlyseverktøy som brukes til å identifisere og analysere bedriftens sterke og svake sider, samt muligheter og trusler.

Porters verdikjede:

Det var spennende å få besøke Vila og se hvordan de jobber fra ide, til ferdig produkt. Selv om det var ett kort møte, fikk vi et visst intrykk av bedriften. Bland annet fikk vi vite at de ikke selv står for noe av produksjonen, de syr ingen prototyper selv eller konstruerer noe. Alt dette blir gjort hos produsentene deres, i bl.a. Kina. Vila sender ut moodboards, inspirasjon og en beskrivelse av hva de ønsker, deretter kommer produsentet med ulike prototyper og forslag til produkter, Vila velger så ut noen av forslagene og de blir satt i produksjon. I noen tilfeller sender Vila ut bestillinger hvor de har en detaljert beskrivelse av produktet de ønsker. Da er det design avdelingen hos Vila som tegner arbeidstegninge og motetegninger, som så blir satt i produksjon hos produsenten.

 

I begynnelsen av dette prosjektet følte jeg meg ikke forberedt, jeg syns oppgaven var uklar og det var vanskelig å få oversikt over alt arbeidet. Etterhvert klarte vi, som gruppe, å jobbe oss frem til en god oppgave og jeg syns vi leverte ett godt resultat! Jeg føler jeg har lært mye og har fått en god forståelse for verdikjeden.

 

 

Suitcase - R&M

Bøker

 • 03.10.2011kl.19:20
 • ( 2 )Jeg (Marie) har kjøpt noen nye bøker som jeg skal bruke på skolen. Jeg har ikke fått sett så mye i de ennå, så jeg vet ikke helt hvordan de er. Den øverset boken (Internasjonal markedsføring) kommer jeg til å bruke en del i løpet av første semester. For meg blir denne boken litt tung og timene hvor vi bruker den er veldig teoretisk. Generelt sett syns jeg det er mye teori dette semesteret og selv om jeg synes det er innteressant gleder jeg meg til vi begynner på spesialene våre etter jul.

Til sist vil vi bare beklage at det er mye rot på bloggen for tiden, vi holder på å gjøre om på designet.

 

Suitcase - R&M

Moteshow - Papirkjoler

 • 30.09.2011kl.14:17
 • ( 0 )

Nå er jeg (Marie) tilbake fra klassetur. Vi har vært på en plass som heter Rønbjerg. Der har vi utført mange oppgaver og utfordringer. Bland annet har vi fjellklatret, hatt gummibåt-basket, orienteringsløp og vi laget til ett litt alternativt moteshow. Oppgaven var å lage en kjole på en og en halv time, innspirert av ulike land. Vi fikk kun bruke papir, bossekker, metallstrenger, tape, stifter, osv. som materialer. Det ble mange fine kjoler ut av dette, her er noen av resultatene:

Min gruppe fikk Irland som innspirasjon, så jeg tror de fleste kan gjette seg til hvilken kjole vi laget. Det har vært noen fine dager i Rønbjerg, men det er godt å komme hjem igjen til Herning.

Ha en god helg alle sammen!

 

Suitcase - R&M

Strikking på Strikkemaskiner

 • 22.09.2011kl.13:42
 • ( 2 )

De siste dagene har vi hatt om strikking på skolen. Vi har ett eget strikkeverksted med de beste strikkemaskinene og utsyret som vi har fått prøve oss på. Vi har lært mye om hvordan maskinene fungerer og om hvordan vi programerer de. Jeg tror ikke det er så innteressangt for dere at jeg (Marie) går i detaljer med dette, men jeg tenkte jeg kunne fortelle litt om det vi har gjort på de siste dagene.

Her er en flatstikkmaskin som er ganske lik de vi har på skolen. Man kan programere maskinen til å strikke alle slags mønster og fasonger. Den kan strikke helt ferdige produkter som er klar til bruk, stoff som man selv må klippe ut delene til ett plagg fra og sy de sammen selv eller den kan strikke ut ting i den fasongen du vil ha det slik at du bare trenger å sy den sammen. Er utrolig innteressangt å lære om hvordan ting blir podusert ute i den store verden.


Her er en rundstrikkmaskin, den er også ganske lik de vi har på skolen. Disse maskinene strikker utrolig fort. Noen av de vi har på skolen har hele 36 spoler som vil si at den kan strikke 36 maskerekker på en runde. Dette gjør at produksjonen går utrolig effektivt. Stoffet kommer alltid ut som ett rør og delene til plagget må skjæres ut etterpå for så å sys sammen.

 
 

Alt fra treningstøy, gensere, skjerf, sokker, kjoler, blonder, gulvmopper,håndklær, vanskekluter, osv blir produsert på slike strikkemaskiner. Skulle gjærne hatt en slik maskin, men siden de koster mellom 1-3 millioner er ikke det aktuellt med det første. Her er noen plagg som er stikket på stikkemaskin:

 Suitcase - R&M

I am not a terrorist!

 • 18.09.2011kl.12:05
 • ( 0 )Her er det andre produktet jeg (Marie) og gruppen min laget til prosjektet på skolen. Denne t-skjorten er også innspirert av Vivienne Westwood. Under denne oppgaven konsentrerte vi oss om fire designere: Vivienne Westwood, Tom Ford, Francis Hendy og sist men ikke minst klarte jeg å få med den norske designeren, Fam Irvoll. 

Vi hadde fremføring på fredag og det gikk bra. Vi fikk 10 av 12 poeng, så jeg er fornøyd i forhold til at det er første oppgave.

 

Suitcase - R&M

Stop Slavery!

 • 14.09.2011kl.21:45
 • ( 4 )Her er litt av det vi har gjort til en oppgave vi har på skolen nå. Vi skal skrive om fire designere og ha en presentasjon om dem. Gruppen min valgte bland annet Vivienne Westwood og det er henne vi har lagt hovedvekt på i vår oppgave. Hun er kjent for t-skjortene sine med politiske statments på og vi har tatt innspirasjon fra disse t-skjortene da vi laget denne. Jeg kan skrive mer om oppgaven en annen dag.

(Skrevet av Marie)

 

Suitcase - R&M

 

TEKO

 • 04.07.2011kl.10:22
 • ( 2 )

For noen dager siden fikk jeg (Marie) brev om at jeg har komt inn på Teko. Teko er en design og buisness skole i Herning i Danmark. Jeg skal gå på en linje som heter Pattern Design - Fashion. I første omgang skal jeg gå to år på skole før jeg søker meg videre for å få en bachelorgrad i faget.  På engelsk vil tittelen på utdanningen være Academy Profession Degree Program in Desig, Technology and Buisniss.

Jeg starter på skolen 1. September og kommer til å flytte ned til Danmark litt før dette. Nå er jeg på jakt etter leilighet i Herning og skal snart legge leiligheten i byn ut for salg. Selv om jeg flytter, kommer vi til å fortsette med Suitcase. Rebekka kommer til å fortsette som før her i Bergen og jeg skal prøve å få gjort så mye som mulig fra Danmark. Jeg skal også prøve å relatere oppgavene på skolen til kolleksjonene våre.

Her er noen bilder fra jeg var innom Teko tidligere i år:


 

Suitcase - R&Mhits